zaterdag 27 oktober 2012

The end...

De laatste dagen zijn aangebroken. Dinsdag gaat het weer richting Brussel. De drie maanden zijn voorbij gevlogen.Het is een mooie ervaring geweest. Leerrijk, boeiend en rustgevend. Net wat ik zocht.

Voetafdruk Bruine hyena
De voorbije dagen werd opnieuw geprobeerd Luipaarden Farfalla en Mr Schonken te vangen. Dezelfde zes vallen werden op scherp gezet en voorzien van aas. Voorlopig zonder succes. Alhoewel... Eergisteren konden we aan de hand van pootafdrukken in de buurt van val nr 6 zien dat het aas de aandacht trok van een Bruine hyena die even de tijd maakte om aan de val te stoppen. Maar blijkbaar vertrouwde ze het zaakje toch niet en liep verder. Vanmorgen konden we vaststellen dat bij maar liefst 4 van 5 vallen (een hebben we moeten sluiten vanwege het regenweer de voorbije dagen) het aas was verdwenen en 3 vallen afgegaan waren. Helaas geen Luipaard te zien. Vermoedelijk waren het Honingdassen die met het aas gaan lopen zijn. Hun poten zijn te klein om gevangen te worden in de val. Vanavond hebben we een laatste kans om een van de twee Luipaarden te vangen. Fingers crossed!

Ook leuk: onderweg naar de vallen de eerste dagen, kwam plots een Aardvark uit de struiken de weg op  gewandeld voor de auto. Aardvarks worden hier slechts heel zelden gezien, dus een knaller van een waarneming. Wij blij :-) Grappig dier, zo met die grote oren en lange snuit!


Ook vogelgewijs doen we nog een laatste efforke. Vorige week begonnen de Narina trogons eindelijk te roepen. Dé kans om deze mysterieuze vogel, die het uithangbord is van Lajuma, te zien te krijgen. De duifachtige roep bracht me algauw bij een van de mannetjes, die vanop een tak in het bos zat te zingen. Bij het opzetten van de vallen voor de Groene meerkatten, kreeg ik eindelijk de Violet-backed starling in het vizier. Het prachtig violette verenkleed schitterde in de zon. Zelden zo een mooi gekleurde vogel gezien.

Uitzicht over Lajuma
Gisteren dan van het mooie weer geprofiteerd om nog een wandeling te doen langs het Luipaardpad, dat bovenop de kliffen loopt. Schitterende uitzichten over Lajuma en de wijde omgeving. Van boven op de rotsen zong een Mocking Clif chat, een mooi gekleurde zwart met rode vogel. Verder een mooie wandeling die me nog een laatste keer liet genieten van de prachtige omgeving van de patches.

Lajuma, ik zal jou, je wilde dieren en vergezichten missen...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten