zaterdag 21 juli 2012

Zuid-Afrika, here I come...

En nu dus Zuid-Afrika. Nog twee weken en het is zover. Dan gaan we terug apen observeren. Hoera! Ik neem er deel aan een project van de Universiteit van Durham (UK) dat de titel 'Primate and predator' draagt. Veelzeggend is dat natuurlijk niet, maar het geeft wel aan dat het zowel om apen als roofdieren draait. In het onderzoeksgebied Soutpansbergen, dat gelegen is in het noordoosten van Zuid-Afrika,  komen vijf soorten apen voor: de Chacma baviaan, de Groene meerkat en de Samangomeerkat (die ik ga bestuderen) en dan twee nachtactieve halfaapjes: de Dikstaartgalago en de Zuid-Afrikaanse galago. Wat de roofdieren betreft, kent Soutpansbergen de hoogste dichtheid aan Luipaarden van het ganse land. Verder passeren er regelmatig Gevlekte hyena's, Civetkatten, Genetkatten, Caracals en bij grote uitzondering zelfs een Jachtluipaard en Wilde honden! Dat belooft dus :-)


'Maar wat ga je dan precies doen?', is zowat de meest gestelde vragen de laatste maanden na 'Wanneer vertrek je?' (zouden ze blij zijn om van me af te zijn? :-)).Wel, de bedoeling zou zijn dat ik van zonsopgang tot zonsondergang een groep Samangomeerkatten ga volgen om hun gedrag te observeren. Wat eten ze? Wat is hun geliefde foerageerplek? Waar slapen ze? Wat is hun home range? En waarmee houden ze zich de rest van de dag bezig? Saai, denk je? Jup, vast bij momenten wel :-). Zeker als ze tijdens warme dagen gedurende een paar uur hun middagdutje houden. Maar gelukkig beweegt er in zo een groep apen van 45 à 60 dieren altijd wel iets of iemand ;-)


En nu is het dus aftellen geblazen. Gauw nog even naar de bank, een nieuw bandje voor m'n polshorloge, een nieuwe zaklamp, nieuwe wandelschoenen, een update van de kleerkast, nog een vierde keer door mijn vogelboek gaan om de vogels te leren, idem voor de zoogdieren en we zijn er klaar voor! South-Africa, here I come... :-)

2 opmerkingen:

  1. Benieuwd naar je ervaringen en waarnemingen daar. Maak er wat van!
    Gr, Gerald

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag schoonzusje, aangekomen?

    Kjell

    BeantwoordenVerwijderen