woensdag 19 september 2012

Van pannenkoeken en Earthwatch

Blije gezichten aan tafel :-)
Zondag 16/09 - Zondag, brunchdag. We kregen gisteren na de team meeting een hele zak appelsienen mee van Katy en Sam die oorspronkelijk bestemd waren voor het vangen van Groene meerkatten. Toeval wil dat Charlotte ons net een appelsienperser cadeau had gegeven. Dus: jeeeej, vers appelsiensap! 's Morgens uitgeslapen tot 8u30 (ja, dat is hier uitslapen ;-)) en dan aan het persen. Vijftien appelsienen later had ik ongeveer een liter vers geperst fruitsap klaarstaan. Charlotte en Marion zouden eieren meebrengen en we zouden Amerikaanse pannenkoeken maken. Mmm...wat een vooruitzicht voor een zondagochtend! :-) Aangezien niemand een recept had voor Amerikaanse pannenkoeken gingen we maar gewoon aan de slag: wat melk, enkele eieren, wat suiker en veel bloem. Hoe meer pannenkoeken, hoe liever! Wat Nutella, stroop, confituur en hopla, onze eerste reeks pannenkoeken verdween in een mum van tijd naar binnen. Dan maken we er toch gewoon nog meer? :-) Zo gezegd, zo gedaan en tegen de middag gingen we voldaan van tafel.

Maandag 17/09 - Vandaag ga ik voor het eerste in lange tijd nog eens mee naar de stad. Niet dat er veel te beleven valt, maar als je geen brood of muesli meer hebt, wordt het een beetje een noodzaak. Gezellig met alle PPP (Primate & Predator Project)-meiden in de wagen :-) De dag wordt er traditioneel gestart met een stevig ontbijt in Rosa's Café. Een flinke toast met kaas en tomaat gevolgd door een enorm stuk chocoladecake. Een mens heeft toch weinig nodig om gelukkig te zijn :-) Daarna shoppen om dan te eindigen in Mike's Café met een grote pint Black label draught. Zo zouden alle dagen mogen zijn :-) Teruggekomen in Lajuma,  hielden we een braai voor Katy's verjaardag. Er werd uitgebreid gegeten, gedronken en zelfs gezongen in het Venda door de lokale universiteitsstudenten die we deze week te gast hebben. Jerry liet ons het Afrikaans gevoel voor ritme zien door er ook nog een dansje bij te doen. Maar toch weer op tijd in bed, want de volgende ochtend moest ik er weer vroeg uit.

Dinsdag 18/09 - Vandaag arriveren de Earthwatch-mensen. Zij betalen heel veel geld om hier 10 dagen te mogen komen meedraaien in het onderzoek. Goed voor ons, want wij krijgen nog maar eens een gratis maaltijd aangeboden om het begin van hun bezoek te vieren :-) Normaal gezien komen er meerdere keren per jaar vrijwilligers van Earthwatch naar hier afgezakt. Dit keer zijn ze slechts met z'n zessen. Vier dames in hun vroege zeventig en twee veertigsters. Het is weer eens wat anders...

Woensdag 19/09 - Vandaag gaf Oldrich een eco-wandeling voor de Earthwatch-vrijwilligers. Aangezien wij ook waren uitgenodigd, was dat een kans die ik niet wou laten schieten. Oldrich is een beetje een know-it-all en een crack als het aankomt op kennis over de omgeving en zijn fauna en flora. Het begon al mooi met het koppel Zwarte arenden dat mooi boven de kliffen uitsteeg en zich prachtig liet bewonderen. Van in het Wilderness Camp ging het dan richting Waterval over een rotsig pad. Bij de Dassie-kolonie zat een kleine Dassie ons al op te wachten. Hij werd wel een beetje nerveus van al die aandacht en zette zijn rughaartjes rechtop. Oldrich wist ons te vertellen hoe de lokale mensen de schors van de kurkstruik gebruiken om vissen te verdoven in het water. Een truck die ik zeker aan Wim moet vertellen als hij binnenkort me komt opzoeken ;-) Wat me vooral is bijgebleven van deze wandeling is dat de Soutpansbergen een heel biodiverse en uitzonderlijke regio is. Blij dat we daarvan deel mogen uitmaken! :-)

Uitzicht op Soutpansbergen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten