vrijdag 21 september 2012

Girlpower

Donderdag 20/09 - Vandaag stond 'Operatie Kroonarend' op de planning. Een tiental jaar geleden spande een student van de unief van Durham een net onder de toenmalige nestboom van een koppel Kroonarenden. Dat moest toelaten prooiresten van de arenden op te vangen om te bepalen waaruit hun voedsel bestaat. Helaas hebben ze nooit prooiresten in het net aangetroffen en brak de tak waarin het nest zich bevond een jaar of twee geleden af.

Onlangs zag ik in het bos dat de arenden een nieuw nest aan het bouwen waren, niet ver van de plaats van de oude nestboom. Na overleg met Russell besloten we dat we het net onder het oude arendsnest zouden verwijderen en het onder het nieuwe nest zouden gaan ophangen. Een werk voor ons, de PPP-meiden. Dus Katy, Marion, Charlotte, Laura, San Marie en ik het bos in om 'Operatie Kroonarend' tot een goed einde te brengen.

De PPP-meiden aan het werk
Het net was nog op een paar plaatsen bevestigd met touw en ijzerdraad aan de bomen rondom de oorspronkelijke nestboom vastgemaakt. Die moesten we dus zien los te krijgen. Aangezien er een groot rotsblok onder de boom ligt, was het klauteren geblazen. Charlotte, een ervaren klimster, stond als eerste bovenop het rotsblok. De anderen volgden gezwind. Niet veel later werden de eerste touwen doorgeknipt en werd het bladerafval dat zich doorheen de jaren had opgehoopt verwijderd. Ongeveer een kwartier duurde het eer we de twee stukken net keurig hadden losgemaakt en neergehaald, klaar om te bevestigen onder de nieuwe nestboom.

Maar net als gisteren zat ook vandaag de arend op zijn/haar nest. Aangezien we vermoedden dat de arenden mogelijk al aan het broeden zijn, wilden we ze niet verstoren en werd besloten het net op een later tijdstip op te hangen. To be continued...

Kroonarend op het nest

Geen opmerkingen:

Een reactie posten