zondag 12 augustus 2012

Drogo boven

Anna en Laura bij de cameraval
Vandaag werd ik ondergedompeld in de wereld van de cameravallen. Om 7u stonden Anna, Alice, Laura en ik klaar om te vertrekken. Alle materiaal opladen en weg zijn wij. De trip zou ons leiden naar het uiterste westen van de Soutpansbergen....over Afrikaanse onverharde wegen :-)

Bij de eerste cameraval was het al prijs. Een luipaardmannetje Drogo genaamd, bleek vorige week nog voorbij de cameraval zijn gewandeld. Drogo werd een drietal weken geleden gevangen en voorzien van een halsband met zender. Die halsband zendt signalen uit naar een ontvanger hier in het kamp wanneer er telefonisch bereik is. Ondertussen zijn Katy en Sam al te weten gekomen dat Drogo een mannetje is met een vrij groot territorium. Dat zou later ook nog blijken.

Bij de tweede cameraval bleken vooral Bavianen en een soortboskip (Crested guineafowl) voorbij de cameraval zijn geparadeerd. Wanneer we de derde cameraval bereikten, vond Alice voetsporen en verse uitwerpselen van een Luipaard. De beelden op de camera bevestigden dat Drogo hier gisterenavond om 18u nog passeerde. Verder een Caracal, wat Stekelvarkens, Bush bucks, boskippen en een hele meute Bavianen gevolgd door een bende koeien.
Verse uitwerpselen van Drogo

Om cameraval vier te bereiken, moesten we gedurende een uur een uitgedroogde rivierbedding volgen. Veel klauteren over stenen en rotsen, met de meest prachtige uitzichten om uiteindelijk uit te komen in een soort van tropisch regenwoud langs een klein beekje. Een zalige plaats om te vertoeven. En dat vonden de Bush pigs blijkbaar ook. De camera's registreerden hun uitgebreid rondneuzen en fotografeerden hen langs alle kanten.

Op weg naar cameraval 5 werden we verrast door het gezelschap van een paartje Cape vultures. De auto werd aan de kant gezet en er werd uitgebreid genoten van de zwevende heersers van het luchtruim. Wanneer iedereen van de nodige foto's was voorzien, ging de tocht verder. Cameraval 5 toonde ons beelden van een ongezenderd Luipaard, mogelijk Cotton, een lokaal vrouwtje. Ook een staart van een galago die de camera's net iets te snel af was :-) De laatste camera van de dag bracht ons opnieuw beelden van Drogo, het mannetjesluipaard. Een bezig bazeke.

Cape vulture
Toen we gisteren na de vegetatietellingen in het Bush camp aankwamen, wisten de Franse studenten enthousiast te vertellen dat ze een Luipaard hadden gezien vlak bij Sam en Katy's huis. Daar lag nog een hoop rot vlees van de Luipaardvangsten. Helaas bleek het dier later niet meer aanwezig... Close but no cigar... Het zal nog even wachten worden op die ene mysterieuze en indrukwekkende waarneming... :-)

1 opmerking:

  1. Wauw, dat klinkt allemaal super! Wat een entertainment....
    Groetjes, Nicoline

    BeantwoordenVerwijderen