woensdag 15 augustus 2012

Monkey time

Breakfast at Rosa's
Hier zijn we dan weer. Maandag voor het eerst naar 'de stad' geweest. Louis Trichardt ligt zo op ongeveer een 80 min rijden van Lajuma. Om 7u30 gingen we op weg met twee jeeps en een minibusje. Zelfs na een week leken de winkels wel feesttenten :-) Beginnen met een uitgebreid ontbijt (+ chocoladecake :-)) in Rosa's café, daarna de stad in om enkele benodigdheden te kopen, vervolgens naar de Fruit&Veggie Market en dan op naar Mike's voor de lunch en een pintje. Even voor 15u de winkel in duiken om eten voor de week in de slaan en verrassing, verrassing, ze hadden toch wel Nutella in de rekken staan zeker! Mijn week is goed :-) Nog rap een pizza binnensteken voor het vertrek   en dan terug naar Lajuma waar het échte werk op me te wachten stond. Dinsdag was immers D-day. Dan zou ik eindelijk aan de slag kunnen met de aapjes.


Dinsdag - Opgestaan om 6u om de Barntroep, genoemd naar 'de Barn' waar ze vaak rondhangen) te ontmoeten op hun slaaplocatie die Laura de avond ervoor had gezocht. Na hun slaapbomen gemarkeerd te hebben, gingen we op pad door het bos in het kielzog van de Samango's. Balanceren op rotsblokken, grote rotsen op- en overklimmen, op handen en knieën een weg zoeken door de vegetatie, compleet gekrast worden terwijl je je probeert te wurmen door de doornvegetatie en je rugzak blijft haken achter lianen en ranken... Ondertussen nog proberen elke 20 min te noteren wat de apen aan het doen waren, hoe hoog, met wie, waar en wanneer. Waarom wou ik dit ook alweer zo graag doen? ;-) Maar de Samango's leken er rekening mee te houden dat het mijn eerste dag was en ze maakten het ons nog niet te moeilijk, zou ik later leren... Om 18u ging het licht uit in het bos en een half uur later waren de apen in dromenland. Ik was moe maar voldaan.

Woensdag - Om 4u45 ging de wekker. Monkeytime! Gauw ontbijten en dan op naar de Barn om de GPS en PDA op te pikken en te vertrekken naar de slaapplaats van de apen voor ze wakker zouden zijn. Het was nog donker als we op de slaapplaats toekwamen. Een kwartiertje later begonnen langzaam grommetjes te komen van links en rechts. Apen met een ochtendhumeur? :-) Niet veel later gingen we weer op pad voor een nieuwe dag. Deze dag zou ons door het haast op sommige momenten ondoordringbare evergreen forest leiden. En dat zullen we geweten hebben! Na verschillende uren kruipen door lianen, doornstruiken, op onze buiken, handen en knieën hadden we slechts 750m afgelegd. De Samango's hielden het pas voor bekeken toen ze een andere troep tegenkwamen aan de andere kant van het Lajumadomein. Alarmroep, iedereen terug van waar hij gekomen was...en wij dus ook :-/. Gelukkig werden ze ondertussen al wat minder reislustig en begonnen ze meer te foerageren in de bomen en op de grond. Eindelijk even rust. Niet veel later nestelden ze zich in hun slaapbomen en eindigde voor ons een lange en vermoeiende dag.

Griet aan het werk bij de aapjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten